Sunday, November 16, 2008

Jezero za kraj

Kraj sezone zaslužio je da se zatvori jednom brdskom vožnjom, uostalom ne zove se džaba naš ljubimac "maunti bajk" (većinom). Osječka i ekipe susjednih slavonskih gradova odlučila se na zajedničku akciju pa je dvadesetak brdskih ratnika predvođenih osječkim Weekend Warriorsima krenula put obronaka koji okružuju jezero Borovik, smješteno nedaleko Našica.
Maglovito jutro ubrzo je zamjenio sunčan studenački dan, a tišinu obale jezera žamor jahača na duge staze. Dobro, nije baš četres kilometara dug put za jednog biciklistu u najboljim godinama, no bilo je tu i starijih i mlađih, a i slabijeg spola. Prvi i lakši dio puta od jezera prema Mandićevcu nije brdskim biciklistima zanimljiv jer ga se netko sjetio asfaltirati, no što se mora nije teško. Mali odmor na kraju asfalta, a potom skretanje ka pravom, šumskom i brdskom terenu. Rekreativni karakter vožnje namjenjene svima nameće obavezna zaustavljanja na svakom križanju, jer bijaše i onih koji stazu voze prvi puta, a i Stipe Božić te nedjelje nije radio.
Nakon Mandićevca najteži je dio puta, pun uspona i nizbrdica koji se neprestano izmjenjuju, i koji vodi put zapada i sela Milinac. Nakon ovoga slijedi prava fešta za one kojima je dosta gradskog života - selo Paučje, bez asfalta, smješteno bogu iza nogu, gdje se ravnopravno isprepliću ljudski i glasovi gusaka i ćurki koje slobodno šetaju svuda uokolo po selu.Potom malo zanimacije u vidu downhilla kroz obližnji surduk čije su blato neki zbog nepažnje i okusili te crnu boju tajica i majica zamjenili maskirnom. Zadnji dio 40 kilometara dugog puta vodi odličnom šumskom cestom, pokraj brojnih lovišta i završava tamo gdje je ruta i započela - na sjevernom dijelu jezera Borovik.Blatni, umorni i gladni, pakujemo opremu i put kuće na pivu, dvije, a potom planovi za neke buduće vožnje, vjerojatno tek na proljeće...
Važno! Prvobitnu rutu koju smo vozili i koja je duga 41km, više nije moguće voziti jer je sjeverni dio (par kilometara prije kraja) sada ograđen i rezerviran kao privatno lovište, te zbog visokih kapija više nije moguć prolazak! Nova ruta, koja je i na mapi, kraća je 6 kilometara.
Fotke s puta

View Borovik MTB 34km in a larger map