Sunday, June 7, 2009

Prekokrasni Psunj

MTB maraton koji se svake godine održava u Pakracu, bila je prilika da se isproba kraća od dvije rute, ona 31-kilometarska. Uzmemo li u obzir polazak i završetak vožnje u centru grada, tura iznosi 37 kilometara.
Prvih 10 kilometara mogli bi nazvati dosadnim usponom dijelom afaltom, a dijelom makadamom, no ono zanimljivo tek slijedi... Na 500 metara nadmorske visine, odjednom nas dočekuje divlji i strmi šumski singletrack spust do visine od kojih 350 metara, na kojem je opalo preko nekoliko maratonaca, koji kao da nagovještava što nas sve čeka kasnije. Nakon još jednog makadamskog uspona do 750 metara, slijedi onaj pravi, 5-kilometarski spust po kojem će ova staza najviše ostati u sjećanju.
Uski singletrackovi uzduž strmih i gustom šumom obraslih obronaka Psunja, drveni mostići koji preskaču potoke, kosturi kravljih glava nabijenih na štapove koji podsjećaju na predjele kojima je carevao moćni Zagor, te debela hladovina dominiraju ovim dijelom adrenalinom nabijene staze. Oni koji su očekivali da će se na ovom spustu odmoriti, teško da su bili u pravu, jer spust je vrlo raznolik, grbav i na nekim djelovima vrlo zahtjevan pa je potreban stalan oprez i koncentracija.
Još jedan strmi uspon ponovo nas makadamom vodi sa 350 na 600 metara, nakon čega slijedi još jedan, ovaj put malo lakši, ali ne manje zanimljiv spust. Ovim spustom ponovo dominiraju šumski singletrackovi, no ima tu i grbavih prijelaza preko korjenja, prekrasnih livada i slaloma kroz propupali voćnjak. Pred samim ciljem dio puta vodi preko odlično uređenog downhill parka za koji skidamo kapu dečkima iz Pakraca.
Nakon prvog dojma, u planu je svakako i jedna duža, cjelodnevna rekreativna vožnja dužom, 66-kilometarskom rutom...
Galerija MTB maraton Psunj 2009.


View MTB maraton Pakrac 2009 in a larger map

No comments:

Post a Comment